طی
هر فصلی که درختان خرمالو بار میدهند، میوههای زیادی با شکلهای مختلف و
کشتهای مختلف تولید میشوند. سایز آنها هم متفاوت است و از خیلی کوچک تا
درشت در تغییر است. رنگ این میوه نیز از زرد-نارنجی کمرنگ تا نارنجی بسیار
تیره در نوسان است. کل این میوه قابل خوردن است مگر دانهها و کاسهگل.
فواید خرمالو
o این میوه بسیار کمکالری و کمچربی است (هر100 گرم70 کالری دارد) و منبع بسیار خوبی از فیبر میباشد.
o
خرمالو موادمغذی آنتیاکسیدانه زیادی مثل کاتچین و گالوکاتچین و همچنین
ترکیبی آنتیتومور به نام اسید بتولینیک در خود دارد. کاتچینها
ضدعفونیکننده، ضدالتهاب، و ضدخونریزی هستند.
o خرمالوی تازه حاوی
ترکیبات آنتیاکسیدانه ویتامین A، بتاکاروتین، لیکوپن، لوتئین، زآکسانتین
و کریپتوکسانتین میباشد. اینها در کنار هم محافظانی در علیه رادیکالهای
آزاد به شما میروند که موجب پیری و بیماریهای مختلف میشوند.
o
زآکسانتین، که یک کاروتینوئید مهم است، جذب ماکولا شبکیه چشم میشود که
تصور میشود خواص آنتیاکسیدانه و عملکردهای فیلترکننده نور دارد؛ درنتیجه
به جلوگیری از بیماری ماکولا مرتبط با پیری چشم در افراد سالخورده کمک
میکند.
o این میوه منبع بسیار خوبی از ویتامین C میباشد که یک
آنتیاکسیدان قوی دیگر است. مصرف مداوم موادغذایی سرشار از این ویتامین به
بدن برای مقاومت دربرابر عوامل عفونی و رادیکالهای آزاد کمک میکند.
o
این میوه همچنین انواع مختلف ویتامینهای B را نیز در خود دارد مثل اسید
فولیک، پیریدوکسین (ویتامین 6B)، تیامین و از این قبیل. این ویتامینها
جزء عوامل دخیل در عملکردهای آنزیمی متابولیک بدن میباشد.
o خرمالوی
تازه همچنین حاوی مقدار سالمی از موادمعدنی مثل پتاسیم، منگنز، مس و فسفر
میباشد. منگنز عامل مشترک برای آنزیم سوپراکسید دیسموتاز میباشد که از
بین برنده رادیکال آزاد بسیار قوی است. مس عامل مشترک با بسیاری آنزیمهای
حیاتی از قبیل سیتوکروم سیاکسیداز و سوپراکسید دیسموتاز است (سایر
موادمعدنی بعنوان عامل همکار با این آنزیم منگنز و زینک هستند). مس همچنین
برای تولید گلوبولهای قرمز خون نیز لازم است.
خرمالو گس زمانی
برداشت میشوند که سفت اما کاملاً رسیده باشند. خرمالوهای غیرگس زمانی
آماده برداشت میشوند که کاملاً رنگ گرفته و کمی نرم شدهاند. خرمالوهای
گس در دمای اتاق نیز میتوانند رسیدهتر شوند.
موقع خرید خرمالو تازه
که رنگ نارنجی روشن دارد و اثر لک یا برش روی آن دیده نمیشود را انتخاب
کنید. خرمالوهای خشک نیز در سوپرمارکتها موجود است و تقریباً شبیه به
زردآلو خشک میماند.
خرمالوهای گس رسیده و سفت را میتوان ماهها در
یخچال نگهداری کرد. خرمالوهای غیرگس زمان ماندگار کوتاهتری دارند و فقط
چند روز در دمای اتاق قابل نگهداری هستند